Tips / Bli en bättre fotograf

Det viktigaste av allt är att du förstår din kamera. Att du vet vad den pysslar med, varför det blir fel när du ställer in den på ett visst sätt och hur du ska rätta till det. Manualen är en liten tråkig, grå bok som man helst inte vill öppna (jag vet.. haha), men innehållet är viktigt. Se den inte som en lärobok, utan snarare som en kartbok – ett hjälpmedel till att hitta rätt. Läs dig till hur en kamera fungerar genom fotobloggar (som min egen) eller genom om fotografering och använd manualen till att leda dig rätt på just din kamera.
Eller.. om du inte klarar av att plugga själv – gå en fotokurs! Finns säkert i de flesta städer. Googla!

Den här punkten tycker jag är den viktigaste. När du läst klart och testat klart och vet hur du använder det manuella (eller åtminstone halvmanuella) läget är det bara att ge sig ut på äventyr. Jag har fotat mycket. Väldigt mycket och så ofta det bara gått. Jag gör det fortfarande. Ha kameran hängande över axeln så ofta som möjligt. Jag skippar gärna kameraväskan om jag kan.
Utan övning kommer man ingen vart, så gå ut på fotopromenader själv eller med en kompis, fota dina vänner, använd fototips praktiskt. Vill du lära dig hur du tar fina motljusbilder, läs på om just det och ge dig ut i solen för att göra önskningen till verklighet.
Ju mer tid och själ du lägger i ditt fotande, desto bättre kommer du bli.

Vem gör inte fel? Jag har fotat katastrofala bilder och jag har blivit missnöjd. Men jag har lärt mig någonting utav det. Man kan inte utvecklas utan att det går både upp och ned. Man behöver berg och dalar, ris och ros.

På plats blir det inte heller perfekt hela tiden. När jag är ute och fotar kan jag ta 30 bilder. Jag kan ta 100 bilder, 300.. 1000? Men det är ändå bara ett par stycken som visas i bloggen. Detta för att det alltid är något som måste rättas till.. fel bakgrund, fel ljus, fel vinkel?

Det värsta du kan göra är nog att jämföra dig med mig (för jag vet att många gör det) och andra fotografer, som redan har ett gigantiskt försprång. För det är försprång vi har, vi har hållit på längre eller jobbat intensivare. Se det inte som en röd stoppskylt att jag är ”superbra” utan se det som ett framtida mål att bli lika bra och ännu bättre! Jag har många favoritfotografer som jag vill bli lika grym som, men istället för att klanka ner på mig själv så försöker jag läsa av deras bilder. Jag försöker se hur de placerat ljuset, modellen, hur de byggt upp bilden och försöker även förstå vad exakt det är i bilden som gör den till en WOW-bild som jag fastnar för. Sedan försöker jag applicera det på mina egna bilder, blanda tekniken med mina egna idéer.

Det är avslappnande att skönt att gå ut på fotopromenader och bara fota för att fota, men vill du komma vidare bör du bygga dina fotografier på idéer. Sätt dig ner och fundera på vad för typ av foton du vill fota. Fundera på vad du behöver göra för att den nya bilden ska bli ännu bättre än den gamla.
Bestäm vad du behöver för att uppnå det resultat du vill ha – Rekvisita? Modell? Kameratillbehör som filter eller reflexskärm? Plats? Tidpunkt på dygnet? Väder? Med mera med mera.

Tänk på att det är dina idéer, din fantasi och dina känslor som gör bilden till din bild. Vilken kamera, kameratillbehör och inställningar är egentligen bara verktyg, som hjälper dig att omvandla dina idéer till ett färdigt resultat.
Det är här ni måste våga släppa loss lite. Inga tankar eller idéer är fel. Det finns inga begränsningar