volontärer berättar nu

Per Nordin och flera andra volontärer berättar nu om upp till sexton timmars arbetspass, nattarbete och obetald övertid på Peace & Love.

Fler vittnar om bedrövliga arbetsvillkor

Fler och fler funktionärer hör nu av sig till DD och vill berätta om arbetsförhållandena på Peace & Love.
Trots att Per Nordin och hans fyra kollegor visade intyg från läkare valde festivalledningen att bortse från det.

Flera funktionärer har hört av sig till DD med sina historier. Per Nordin är en av dem. När han 2010 började arbeta som funktionär på Peace & Love hade han blivit lovad arbete som montör av öltält. I stället fick han festivalens kanske obehagligaste arbetsuppgift: att under hela nätter sitta vakt, i stanken av raddan av bajamajor. För att se till så att ingen festivalbesökare snodde med sig toalettpapper.
– Tänk dig en person som är dålig i magen. Gånger tio. I tolv timmar. Det finns ingen ventilation alls. Jag mådde fruktansvärt illa. Men arbetsledaren sa ”Äsch, det klarar du”.

Per Nordin fick också veta att funktionärerna förväntades städa bajamajorna. Inte ens när slamsugen kom för att tömma toaletterna fick de lämna sina platser, trots att stanken då blev enorm. Till slut gick Per Nordin och hans fyra kollegor till vårdcentralen, där de fick läkarintyg på att arbetsmiljön kunde innebära en hälsorisk. Från andra hade de blivit avrådda att gå till sjukvårdstältet, eftersom personalen där ”bara lyssnade på festivalledningen”. Men chefen vägrade trots intygen att låta funktionärerna byta arbetsuppgift.
– Jag tror att nu när festivalen blivit anmäld till Arbetsmiljöverket så får de tänka om.

Avtalet som Per Nordin skrev under var på åtta upp till tolv timmars arbetspass, gav ingen garanti till matpaus och även i dessa avtal ingick en klausul om att det inte var tillåtet att bli sjuk. Funktionärerna arbetade fram till sju på morgonen, och började igen klockan tre på eftermiddagen.
– Det ifrågasatte jag flera gånger. Man ska väl få sova ut? Vi fick ingen information om försäkring eller något sådant heller. Och det fanns ingen mat.

Under festivalens sista timmar lämnade Per Nordin och hans kollegor i protest arbetet, efter att ha arbetat 12 timmar om dagen under fyra dagar. För dessa 48 timmar fick de ett festivalpass värt 1 675 kronor, motsvarande 35 kronor i timmen. Per Nordin har trots allt velat arbeta som funktionär i år igen, men har fått nej. Enligt festivalledningen har han begått kontraktsbrott.
– Det är fult beteende, alltihop, säger Per Nordin.

texten och bilden kommer från www.dalademokraten.se