Sjutton skadade av blixt på P&L

Sjutton skadade av blixt på P&L

– 17 personer har förts till sjukhus för observation men ingen är allvarligt skadad. Det beskedet kunde sjukvårdsansvariga lämna vid en presskonferens efter det kraftiga åsknedslag som drabbade som Peace & Love under tisdagseftermiddagen.

Några av de som sökte sig till vården har uppgett att de slogs till marken av blixten medan andra hade känningar av huvudvärk eller hjärtklappning.

Flera personer har också uppgett att de upplevde att de fick ström i sig genom kontakt med metallstängsel eller metallrör på marken och någon sade sig också haft känning av att de höll i ett paraply.

– De har inga synliga skador, de har hållit i paraplyer eller ställningar och andra saker som är strömledande, säger Lena Sterner, informationschef landstinget Dalarna.

Flera personer chockades av händelsen. Joakim Lundqvist var på plats när det hände.

– Det här var det värsta blixtnedslag jag varit med om, riktigt läskigt, säger Joakim Lundqvist.

Uppgifter har också pekat på att åsknedslaget skett i en skylift som användes vid en hoppanordning på sportfältet.

– Den uppgiften har jag också fått men är inget jag kan bekräfta, säger polisens kommenderingschef,Thomas Hellgren.

Av de 17 skadade ska 16 vara festivalbesökare medan en person tillhört arrangörerna.

– Då en av de skadade tillhör festivalorganisationen har vi inlett en förundersökning om arbetsplatsolycka, säger Thomas Hellgren som sammantaget menar att hela insatsen kring händelsen fungerat mycket bra.

Finns det då några förebyggande skyddsåtgärder vid campingområdet för att skydda mot åsknedslag?

– Nej, det finns nog inga åskledare på campingområdet utöver vad som finns på närliggande byggnader, säger Kjell Wahrén, brandsäkerhets koordinator för Peace & Love.

– Tyvärr så bestämmer åskan självt vad den slår ner men att sätta upp någon form av åskledare är kanske något vi får titta på, säger Wahrén.

Om det finns krav på att långa metallstaket som de kring campingen ska vara jordade på något sätt är inte heller det något som polisen i nuläget kan säga.

– Nej, jag kan inte de här reglerna på mina fem fingrar utan det är något som Arbetsmiljöverkets utredning får visa, säger Thomas Hellgren.

Personer som chockades av blixtnedslaget togs om hand av Peace & Loves organisation som också kommer att se till att de som förts till sjukhus transporteras tillbaka till festivalen efter att de skrivits ut.

Hemorter för tio av de drabbade är Umeå, Sollentuna, Göteborg, Mölndal, Södertälje, Huddinge, Katrineholm, Falun medan två personer kommer från Norge.

Festivalen fortsatte som vanligt, trots dramatiken

texten kommer från http://www.dt.se