Julgodis – kola, knäck, ischoklad

Julgodis – kola, knäck, ischoklad

Vad vore julen utan julgodis? Att göra egen knäck, kola, marsipan eller ischoklad är för många en trevlig tradition.

Idag finns för oss stressade nutidsmänniskor också möjlighet att köpa godis av olika slag.  Det finns på många orter möjlighet att köpa hemlagat julgodis. Du kan också beställa detta via Internet.

Vill du ta dig tid att göra eget julgodis? Här kommer några goda recept:

Chokladkola

4 dl socker
2,5 msk sirap
4 dl grädde
4 msk kakao

2 msk smör

Blanda allt utom smör i en tjockbottnad gryta. Koka sakta (rör ibland) till dess att kolan är lagom hår och seg. Tag av grytan och häll upp på väl smord plåt eller form. När kolan svalnat – skär i fyrkantiga bitar och förpacka i smörpapper eller kolapapper.

Knäck (ca 70 st):

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 dl skållad, hackad mandel

Tillagning på spisen:

1. Skålla och hacka mandeln. Placera ut knäckformarna på en plåt eller bricka.
2. Häll grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i 15-30 min. För att kolla om knäcken är klar så gör man ett kulprov (se beskrivning här under)
3. Häll i den hackade mandeln. Fyll i smeten i knäckformarna. Använd gärna gräddförpackningen eller en ursköljd mjölkförpackning för att enkelt kunna hälla upp smeten i knäckformarna. Om smeten blir för seg innan du hunnit fylla formarna är det bara att värma upp smeten igen (enklast är att sätta in gräddförpackningen några sekunder i micron). Ställ knäcken att svalna i kylskåp eller på balkong. Förvara svalt i en burk med tätslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren så klibbar