att fota djur

1 HA KAMERAN NÄRA

Att fotografera djur är inte alltid så lätt. Plötsligt dyker den perfekta bilden upp, hunden eller katten ligger så otroligt fint, ljuset är optimalt. Men var är kameran? Du rusar snabbt upp och letar och i samma sekund som du hittar den är bilden borta. Så bestäm dig att t.ex. under en dag, eller varför inte en vecka, hela tiden ha kameran nära – då har du möjlighet att få underbart härliga vardagsbilder.

2 GÅ NER EN NIVÅ

Ofta är dina husdjur betydligt mindre än du själv (om du inte råkar vara lycklig ägare till en Grand Danois) så försök att komma ner på samma nivå. Det blir ofta lite tråkigt och förutsägbart med för mycket fågelperspektiv. Det blir ju också roligare om du fotograferar dina barn som leker med hunden eller katten på deras nivå och du kommer att få

3 PLÅTA MÖRKA DJUR

Försök använda befintliga ljuskällor och nyttja blixten sparsamt, eftersom den lätt leder till röda ögon och dessutom kan vara obehaglig för ditt husdjur. Undantaget är djur med mörk eller svart päls som kräver mycket ljus. Vi lever ju i ett land där flera månader känns som ständigt mörker även på dagtid, så blixt eller annat ljus är då nästan nödvändigt för att slippa en bild med två ögon i en kolsäck.

4 ANVÄND BAKGRUNDSOSKÄRPA

Genom att använda ett kort teleobjektiv och ganska stor bländaröppning när du fotograferar ditt djur får du motivet att framträda bättre eftersom bakgrunden blir i oskärpa. Man kan också pröva att panorera när ditt djur är i rörelse. Använd då en lite längre slutartid, då blir bakgrunden i rörelse medan ditt djur känns skarpt, och framträder betydligt bättre

5 VISA KARAKTÄREN

Precis som människor har våra husdjur starka personligheter och karaktärsdrag. Fotografera gärna ditt djur på de platser och i de sinnesstämningar som framhäver dess personlighet. Tålamod är nyckelordet. Ett bra tips är att lugna ner djuret, förbereda kameran – och sedan överraska genom att be någon ropa eller vissla. Du får en fin ögonblicksbild med spontan känsla.